FOTOTIPS : ATT FOTA I RAW

 
Hej på er! Idag tänkte jag skulle komma med ett litet fototips. De flesta som äger/fotograferar med systemkamera har säkert hört om formatet jpeg och raw. När jag började använda min systemkamera så fotade jag bara i jpeg, men sen läste jag på lite mera och blev nyfiken på att fota i raw. Nu fotar jag så gott som endast i raw med min nikon kamera, det behöver absolut inte vara något fel i att fota i jpeg. Det spara mycket tid då bilden i princip är "färdig" redan och passar ypperligt om det är bra väder du ställer in inställningarna på kameran färdigt och du ser att bilderna redan blir bra i kameran. Ska du till exempel fota mycket vardagsbilder (t.ex kalas, fest m.m) ja helt enkelt spontana bilder så är jpeg det bästa alternativet, men vill du kunna helt manipulera din bild och kunna ändra den så som DU vill så ska du välja raw. Så kort och gott vill du styra dina bilder och är villig att lägga extra tid på dem ska du välja raw. Det ger så mycket mera möjligheter och en av de bästa ska jag nu visa er här.
 
Speciellt under dessa mörka månader i norden så är raw formatet min bästa vän. Det är inte så många timmar under dagen det går att få naturligt ljus och ljusa fina bilder. I detta outfit inlägg så var det en mulen dag och det var redan halvmörkt när bilderna blev tagna. Såhär såg en av bilderna ut från början, helt oredigerad och tagen i raw. 
 
Ganska grå och platt eller hur? 
 
Oftast när en bild blir såhär pass mörk så drar man upp isotalet och ändrar till längre slutartid för att kameran ska släppa in mera ljus. Problemet med detta är att om du fotar med lång slutartid (utan stativ) så kommer bilden bli oskarp om du inte kan hålla den tillräckligt stilla. Min gräns är typ 1/60. Man brukar tala om att inte fota med lägre slutartid än vad själva objektivet är. Så med ett 50 mm objektiv så skulle lägsta slutartiden vara just 1/50. Men detta är förstås lite olika från person till person. Denna bild blev tagen med just slutartiden 1/50, skulle jag tagit ner den ännu lägre till 1/20 eller 1/8 till exempel skulle bilden antagligen blivit ljusare men antagligen oskarp. För inte ens bästa mamma som fotade skulle ha kunnat hålla 100 procent stadigt då längre. Iso talet vill jag helst inte heller öka på alltför mycket då det också kan göra bilden mera grynig och oskarp. Här hade jag valt iso på 640.
 
Nu då jag valde att fota i raw så gör det inget fast jag hade en slutartid som gjorde bilden såhär mörk. För när jag sedan öppnar upp den i Photoshops camera raw så kommer den underbara överraskningen jag pratade om när man gör följande...
 
 
När bilden öppnas upp i programmet camera raw så är det bara att börja testa sig fram. På bilden ser ni de inställningar jag lagt på denna bild. De 3 bästa sakerna i camera raw som jag alltid gör är :
 
1. Öka exposure / Det är här man märker den största skillanden. Mitt i allt får du ljuset tillbacka och detta gör den största skillnaden enligt mig. 
 
2. Ändra temperaturen i bilden mot varmare eller kallare hållet. Det är helt upptill dej vad du gillar bäst.
 
3. Kolla skärpan och testa (den lilla triangeln brevid kurvan) . Man kan också skärpa bilden i photoshop senare men jag brukar göra det både här och senare.
 
 
Före och efter bild måste jag ju också visa er såklart.
 
 
 Ganska stor skillnad eller hur?
Detta skulle inte ha gått att göra om man fotade i jpg. Därför älskar jag att just fota mina bilder i raw. Testa du också :)
 

 
Gillade ni inlägget och vill se mera tips så tryck gärna på gilla knappen nedanför :)Kommentarer

Håller helt med dig! Sen jag började fota i raw i förra vintras är jag fast! :)

Svar: :) ja att man blir! Så kul att kunna testa sig fram och skapa olika bilder.
Patricia


Kom ihåg


Trackback