Tankar kring könsneutrala kläder.

 

Efter att ha funderat ett tag på att skriva av mig om mina tankar kring ämnet om könsneutrala kläder så tog jag tag i det och började skriva. Kände också att jag ville vara öppen och ta reda på mera. Läsa igenom debatter och artiklar för att bättre förstå mig på ämnet. För vad är det som egentligen gjort att denna könsneutrala klädhysteri blivit en sån stor diskussion? När började man störa sig på de typiska flick och pojk kläderna och varför är diskussionen som störst just bland barnsortimenten?

 

Förr verkade det inte vara så att man störde sig på den blåa och rosa världen?  Man kan ju också fråga sig varifrån det blev just blått och rosa. Varför blev pojkar de med blåa prylar och flickor det med rosa? För går vi tillbaka till en bild på barnkläder från 1969 så är det ju inte biltröjan i blått och prinsessklänningen i rosaglitter som är hypat.

 

Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstått grejen med vad könsneutrala kläder helt konkret är i dagens samhälle. Enligt vissa verkar det mest hänga på trycken och färgerna. För en flicka i blå klänning kan vara könsneutral för att klänningen är blå och inte rosa. En spidermantröja från ”pojkavdelningen” tilsammans med rosa tights från ”flickavdelningen” är också könsneutralt enligt vissa. Då för att man blandar barnplagg från vardera avdelning. Betyder det då att om man tar ett typiskt flickplagg och ett typiskt pojkplagg att de jämnar ut varandra? För de som vill ha bort de stereotypaplaggen borde ju inte handla just de specifika plaggen isåfall. För mig är det hela ganska förvirrande men tycker också det är intressant att veta hur andra tänker.

Jag tycker könsneutrala kläder stämpeln är lättast att sätta på kläder i svart,vitt,grått. Neutrala färger som inte förknippas med något skilt kön. Kläder i färger utan tryck och utan speciella sömmar såsom puffärmar.

 

Mina tankar kring att slopa de skilda avdelningarna.

Ännu idag så är och ser kvinnor och mäns klädavdelningar olika och det är något jag personligen hoppas fortsätter så. För mig skulle det kännas alldeles för rörigt med allting blandat. Och jag gillar det faktum att könen klär sig olika. Jag tycker det skulle kännas konstigt ifall alla män började gå med kjolar och andra typiska kvinnoplagg. Där går nog min gräns iallafall. Men färger,tryck och mönster har jag inget emot att det experimenteras med. Det finns också mycket fina unisexplagg vilket jag absolut inte invänder mot. Sen så är det ju såklart upp till var och en vilken avdelning man väljer att köpa sina kläder ifrån. Håller någon med mig eller är jag jätte konstig nu? 

 

Jag anser att  om man tycker att alla barns kläder ska vara könsneutrala så borde även de vuxnas vara det. Om man själv inte bär könsneutrala kläder kan man ju inte heller klaga på att andra ska ha det eller klä sina barn i det. Eller visst kan man, men blir det då inte lite dubbelmoral?

 

Jag själv då? Jag älskar ju själv kläder i neutrala färgskalor som just svart,vitt och grått. Men jag dras också till de stereotypiska klädplaggen. Tighta pennkjolar och blommiga feminina klänningar är något jag själv vill bära. Skulle jag lägga det på min lilla pojkbaby? Svar: Nej. Skulle jag vilja se min man i det? Svar: verkligen inte.

 

Efter vi fick veta könet så har jag börjat shoppa en hel del babykläder. En del efter att ha läst på så kan jag själv konstatera att är könsneutrala medan vissa andra är typiska pojkplagg. Jag tänker inte så mycket på att de skulle vara just könsneutrala utan jag villl klä mitt kommande barn i det jag själv tycker är snyggt. Den första tiden blir det ju kanske inte de mest avancerade outfitsen, man vill ju att babyn ska få ha de bekvämt framförallt. Sen så har man ju också fått tips på vad som är mest praktiskt att ha på ett litet barn. Men det hindrar ju inte en fashionista från att köpa och kolla in dedär opraktiska underbara små skapelserna som finns. 

 

Blev ett ganska flummigt inlägg dethär om ett ämne som man kunde skriva hur mycket som helst om. Vad har ni för tankar kring ämnet?

 

 

Detta tycker jag är en såkallad typsik neutral klädsel som man inte kan sätta i pojk/flick facket. Älskar denhär bodyn som det också finns byxor till. Så en del av mig så älskar ju nog dessa "könsneutrala" kläder också. Men visst får man väl blanda sin egen bebis stil? :)
Kommentarer

Håller helt med. Älskar att klä tjejen i rosa men ibland könsneutralt ,ibland såkallade pojkfärger i "flickformat". Vill tjejen sen när hon blir äldre klä sig i annat så är det helt fine. Tycker det är onödig hets kring könsneutralt. Klä barnen i det ni gillar.punkt. ;)

Svar: Tack för din kommentar. Känns bra att någon tycker lika som en själv :)
Pisasday


Kom ihåg


Trackback