Ut i skog & mark

 
Det har blivit lite utav en ny söndags tradition att fara ut i skog & mark här. Är det bara jag eller är det någon annan som också upplever att det oftast är fint väder på söndagar? Man blir ju nästan lite tvingad att fara utomhus. *haha* 
 
I söndags begav vi oss med grannar och vänner ut till Fjölkoträsket som ligger här i Esse.
En stor fördel med att bo här på landet är nog närheten till naturen. 🌲
Där umgicks vi och fikade och jag fick för mig för att testa göra en liten kort film under dagen så den ser ni här nedanför. (kom ihåg att ändra till högsta upplösningen 1080).
Tycker det blev riktigt bra med tanke på att jag filmade med telefonen!! På riktigt! hur mycket har inte tekniken gått framåt sen man föddes?? Fanns ju int ens "smartphones" då och när jag fick min första telefon (ca 13 år) var det snake som var höjdpunkten 🙈... men det är en annan historia. 
 BABY DRAMA FOR MAMA

 
 
Vi har för tillfället en liten herreman här i huset som stoppar allt i munnen. Speciellt sånt man inste ska stoppa dit då. Igår när jag stod inne i badrummet så hade han smitit till hallen där han ofta söker sig för att beundra och dra ut skorna från skohyllan ut på golvet. En stor hobby han har. Det värsta med hösten är ju allt skit som kommer in utifrån. Har som vana att kolla ofta så det inte ligger några stenar och kastar isåfall ut dem så fort jag ser dem. Jag stod där i badrummet då och kollade endast bort en liten stund och märkte att nu är han no ovanligt tyst. Kollar ut från badrummet och ser då att han sitter å knaprar något i hallen.
Springer dit och kollar genast honom i munnen och då börjar han råssla till och ser olycklig ut. Panik som jag då får så känner jag med fingret i halsen å känner något strävt. Lyfter upp honom och far in på toaletten och har honom halvt över handfatet och han gråter och får också panik. Han får kvälningar och då får jag tag i något som visar sig vara ett löv. Jag börjar stortjuta och Felix gråter och jag kramar om honom hårt hårt! 
 
Älsakde lilla barn! Som du kan skrämma livet ur en. <3
 
Vilken tur att det inte var en sten som jag tillförst blev så sjukt rädd för att det kunde ha varit. Har så obehag för när någon tänker sätta något i halsen från förr också. Och nu var det faktiskt andra gången för Felix. Första gången så var vi hemma hos några bekanta och då fick han ett knäckebröd att sutta på. Mitt i allt så fick han lös en bit och då blev han helt och börja kvälja. Men då fick Matti bort biten. Har hört att man inte ska stoppa fingret i halsen på småbarn? med det är ju det man gör i ren reflex. Efter den gången bestämde jag att Felix kommer inte få smaka något knäckebröd förrän han är tonåring typ *överbeskyddande förälder*
 
Bodyns text stämmer bra in på detta bustroll just nu.
 
 ÄVENTYR I NATUREN

 
I sördags åkte vi tilsammans med grannar och vänner till Kortjärvi för att vandra längs deras vandringsled. Har länge velat åka och gå längs den vandringsleden så när grannfrun skickade på vår kvinnogrupp här i byn och frågade om någon ville komma med så var vi inte sena med att nappa på. Vi gick en lite kortare rutt eftersom flera av oss hade med barn. Kan dock rekommendera andra barnfamiljer att undvika att ta med vagnen...det går, men vi fick nog köra på ett hjul på flera ställen där spångarna var smala. Så har man en vandringsrinka/ bärsele är det nog smidigare att ta till de allra minsta. De lite äldre barnen hade med sina cyklar och det fungerade super! Kan varmt rekommendera Kortjärvis led, perfekt söndags äventyr för både stora och små.
 
 
Felix trivdes bra ute i nauturen
  
 
Leden är full med roliga djur och texter. 
 
 
Solen tittade också fram mellan varven
 
 
Mysiga stigar där man inte kunde skymta vad som skulle finnas bakom knuten
 
 
Sen så får man ju inte glömma den ack så viktiga kaffepausen
 
 
Tack för oss Kortjärvi kanske ses vi igen en dag!